Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Belarus'a geldi. Yeniden başkan olduktan sonra ikinci yurt dışı gezisini en yakın müttefiki Belarus'a yapan Putin, başkent Minsk'te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Toplantının sonunda iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede ikili ilişkilere ilişkin pek çok konunun ele alındığını belirten Putin, şunları kaydetti: “Bugünkü görüşmeler oldukça verimli geçti. Başbakan yardımcılarımız ve bakanlarımızın katılımıyla savunma, güvenlik, ekonomi, kültür ve insanlık alanlarında birçok konuyu ele aldık” dedi.
“UKRAYNA TARAFI'NIN İSTEĞİYLE ONU TÜRKİYE'YE TAŞIDIK”
Putin, Rusya'nın önümüzdeki Haziran ayında İsviçre'de yapılması planlanan Ukrayna konulu konferansa davet edilmeyeceğini öne sürerek, Ukrayna ile İstanbul'da yapılan ilk müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından Batılı ülkeleri sorumlu tuttu. Putin: “Bunu defalarca söyledim. Rusya hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi. “Ayrıca bu müzakereleri Belarus'ta başlattık, ardından Ukrayna tarafının isteği üzerine Türkiye'ye, İstanbul'a taşıdık” dedi. Müzakereler kapsamında anlaşmaya varıldığını ve taslak hazırlandığını belirten Putin, şöyle konuştu: “Ukrayna müzakere heyeti başkanı bazı maddelere imza attı. Prensip olarak hem Ukrayna hem de Rusya tarafı anlaşmadan genel olarak memnundu. Bitirilmesi gereken bazı noktalar vardı ama genel olarak tekrar söyleyeceğim. “Ukrayna tarafı bu belgeyi imzaladıysa bu, bundan memnun oldukları anlamına gelir” dedi.
“MEŞRUİYETİNİN BİTTİĞİNİ BİLİYORUZ”
Putin, resmi görev süresi 20 Mayıs'ta sona ermesine rağmen sıkıyönetim ve savaşa bağlı seferberlik nedeniyle görevinde kalmaya devam eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i bu durum nedeniyle eleştirdi. Zelenskiy'in durumu nedeniyle müzakere masasında kimin bulunacağının belirsiz olduğunu savunan Putin, şunları söyledi: “Bu boş bir soru değil. Kiminle müzakere edilecek? Mevcut başkan Zelenskiy'in meşruiyetinin bittiğini biliyoruz. “İsviçre'de açıklanan konferansın amaçlarından birinin, Kiev rejiminin sponsoru olan Batı toplumuna, görevde olan veya halihazırda aktif olmayan devlet başkanının meşruiyetini teyit etmek olduğuna inanıyorum.” Dedi.
Atılan adımlara resmi bir yanıt gelmediğini belirten Putin, şunları söyledi: “Kime ihtiyacımız olduğunu ve yasal olarak bağlayıcı belgeleri kiminle imzalayabileceğimizi bilmemiz gerekiyor. O halde meşru otoritelerle muhatap olduğumuzdan kesinlikle emin olmalıyız. “Bu sorunun öncelikle Parlamento, Anayasa Mahkemesi veya Ukrayna hükümetinin diğer organları açısından yanıtlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Böyle bir sorun doğru şekilde sürdürülmeseydi”
Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasına değindi.
İran'ın ABD ve Batı ambargosu nedeniyle teknolojik gelişimini sürdüremediğini vurgulayan Lukaşenko, bu yaptırımlar nedeniyle helikopterlerin bakımının yapılamamış olabileceğini söyledi.
Lukashenko, “Kruvaziyer gemilerine, uçaklara, helikopterlere ve diğer ulaşım araçlarına yaptırım uygulama hakları yoktu” dedi. Bu normal? Bu helikopteri sen sattın. 40-50 yıldır kullanılmış olması önemli değil. 50 yılda sadece 3 kez uçmuş olabilir. Belki bakımları doğru yapılsaydı böyle bir sorun yaşanmayacaktı” dedi.
Lukaşenko'nun ardından söz alan Vladimir Putin, Reisi'yi taşıyan helikopter konvoyunda Rus helikopterlerinin de bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Heyetteki diğer iki helikopterin de Rus helikopteri olduğu göz önüne alındığında, aynı rotada olmalarına rağmen herhangi bir sorun yaşanmadı. ve koşullar.” (İHA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.