İran'da 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde başlayan canlı tartışmalardan ikincisi ekonomik yaptırımlara odaklandı. Altı adayın çoğu merhum cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin izinden gitmek isterken, diğerleri reform çağrısında bulundu.
Mayıs ayında helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin yerini almak için yarışan altı aday, İran'ın yaptırımlardan etkilenen ekonomisini canlandırmaya odaklanan ikinci canlı tartışmaya Perşembe günü katıldı.
Bu, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in muhafazakar vesayeti altındaki Raisi'nin yerine geçecek 28 Haziran'daki erken cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde daraltılmış seçim programının bir parçası olarak planlanan beş canlı tartışmanın ikincisiydi.
Seçimlerde muhafazakarları Muhammed Bakır Kalibaf, Said Celili, Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, Ali Rıza Zakani ve Mustafa Purmuhammedi temsil ederken, reformcu kanatta yalnızca Mesud Pezeşkiyan yer aldı.
Adaylar, dört saatlik canlı bir tartışmada 85 milyon İranlıyı etkileyen mali zorluklara çözüm bulma sözü verdiler.
İlk tartışma gibi ikinci tartışma da ekonomiyle ilgiliydi. Adaylar, ABD ve diğer Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlarla boğuşan İran ekonomisine yönelik önerilerini tartıştı.
Adaylar ayrıca enflasyon, bütçe açıkları, akaryakıt sübvansiyonları ve eğitimi de tartıştı. Hepsi yaptırımları kaldırma ve reformları başlatma sözü verdi, ancak hiçbiri somut ayrıntılar sunmadı.
Yarışın ana adaylarından 62 yaşındaki Kalibaf, Batı'nın İran'a uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda “Müzakere bir mücadele yöntemidir” dedi. Kalibaf, Tahran'ın eski bir belediye başkanıdır ve ülkenin paramiliter Devrim Muhafızları ile yakın bağları vardır.
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Qadizadehashimi, Raisi'nin tamamlanmamış hükümetini sürdüreceğini söyledi ve turizm endüstrisini geliştireceğine söz verdi.
Sağlık sektöründe doktor ve hemşirelerin yurt dışına göçüne ilişkin Kalibaf, sağlık çalışanlarının ülkede kalma motivasyonunu artırmak için maaşlarında radikal bir değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Pek çok doktor ve hemşirenin son yıllarda artan ekonomik zorluklar ve kötü çalışma koşulları nedeniyle İran'ı terk ettiği bildiriliyor. Kalibaf'ın sağlık çalışanlarının maaşlarının artırılması yönündeki çağrısı diğer adaylar tarafından da tekrarlandı.
Tüm adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hükümetin en önemli organı olduğuna inandıklarını, çünkü “ülkenin gelecek neslinin bu bakanlıkta büyüyeceğini” söyledi. Kalibaf, bakanlığın bütçesinin artırılması gerektiğini söyledi.
Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gibi reform yanlısı isimlerin desteklediği adaylardan biri olan Pezeshkian, ekonomik krizin köy içindeki ve dışındaki parti farklılıklarının çözülmesiyle aşılacağını söyledi.
Seçim, İran ile Batı arasında Ukrayna'ya karşı Rusya'ya verdiği destek ve hızla ilerleyen nükleer programı nedeniyle gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor.