Kas geliştirmek ve sağlıklı yaşamı desteklemek için kullanılan protein tozlarının sağlık açısından risk oluşturduğu ortaya çıktı.
KURŞUN DEĞERLERİ YÜKSEK
Temiz Etiket Projesitarafından yayınlanan yeni rapora göre, özellikle organik, bitki bazlı ve çikolata aromalı protein tozlarında kurşun ve kadmiyum seviyeleri daha yüksek. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre kurşun insan sağlığı açısından hiçbir düzeyde güvensizdir; kadmiyum ise kalp, böbrekler, beyin ve üreme sistemine ciddi zararlar verebilir.
DAHA FAZLA BİTKİSEL PROTEİN VAR
Rapor, organik protein tozlarının organik olmayanlara göre üç kat daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla kadmiyum içerdiğini buldu. Ayrıca bitki bazlı proteinler (soya, pirinç, bezelye gibi) peynir altı suyu kaynaklı proteinlerden üç kat daha fazla kurşun içerir. Bitkilerin doğal olarak ağır metalleri topraktan alması ve tarım yöntemlerinin etkisiyle bu durum daha da ağırlaşmaktadır.
ÇİKOLATA AROMASI VE AĞIR METAL TEHLİKESİ
Raporda, çikolata aromalı protein tozlarının, vanilya aromalı ürünlere göre dört kat daha fazla kurşun ve 110 kat daha fazla kadmiyum içerdiği tespit edildi. Kakao ve bitter çikolatanın ağır metaller açısından zengin olduğu biliniyor, bu da çikolatadaki yüksek protein seviyesinin nedeni olabilir.
BPA DÜZEYİ AZALDI
Rapor, 2024 yılında test edilen protein tozlarında BPA (bisfenol A) ve BPS (bisfenol S) seviyelerinde keskin bir düşüş olduğunu gösteriyor. 2018 yılında yapılan benzer bir araştırmada ürünlerin %55’inde BPA bulunurken, yeni raporda bu oran 2020’ye düştü. yalnızca %1,8. Ancak ağır metallerin yüksek seviyeleri, protein tozu kullanıcılarının yine de dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Kaliforniya’nın Öneri 65 düzenlemesi uyarınca, test edilen 160 ürünün %47’sinin kurşun ve kadmiyum seviyelerindeki limitleri aştığı tespit edildi. Bu ürünlerin %21’i bu limitlerin iki katı ağır metal içermektedir. Bitki bazlı protein tozlarının %80’i bu sınırı aşarken, peynir altı suyu ürünlerinin yalnızca %28’i aynı kategoriye girdi.