Dört seçmenden biri emekli: 31 Mart yerel seçimlerinin sonucunu emekliler mi belirleyecek?

31 Mart seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 61,4 milyon. Emekli sayısı 16 milyon. Sonuç olarak seçmenlerin %26’sı emeklilerden oluşuyor. Maaşların açlık eşiğinin çok altında olması nedeniyle emekliler geçimlerini sağlamakta zorlanıyor.

REKLAM

Emeklilerin maddi sıkıntıları neredeyse her gün yaşanıyor. Emekliler, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde zamların devamını bekliyordu ancak beklediklerini elde edemediler.

Yeni yılda asgari emekli maaşı 10 bin lirayı, açlık sınırı ise 16 lirayı aştı. Yoksulluk sınırı 53 bin liraya ulaştı. Emeklilerin 31 Mart seçim sonuçlarına etkisi merakla bekleniyor. Çünkü Türkiye’de dört seçmenden biri emekli.

Peki Türkiye’de kaç emekli var? Kaç kayıtlı seçmen emeklidir?

Emekli maaşları ve emeklilerin maddi sıkıntıları, muhalefet partilerinin yerel seçim kampanyalarında en sık gündeme getirdiği konular arasında yer alıyor. Öyle ki Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum şu soruyu sordu: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin olduğu belediye bu seçimleri kazanınca emekli maaşları artacak mı?” yorum yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 61 milyon 441 bin 882 olarak açıklandı. 18 yaş üstü 1 milyon 32 bin 610 kişi oy kullanacak. bu seçimlerde ilk kez. 28 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkedeki seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak belirlendi. Böylece 31 Mart’ta seçmen sayısı 28 Mayıs seçimlerine göre 671 bin arttı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye’de 2023 yılı sonunda emekli sayısı 16 milyon 30 bin 256 oldu.

Dört seçmenden biri emekli

Dolayısıyla 31 Mart 2024 seçimlerinde kayıtlı seçmenlerin yüzde 26’sı emeklilerden oluşuyor. (Emekli sayısından ziyade vaka sayısı dikkate alındığında bu oran %25’tir).

Emeklilik neden gündemde?

Peki 31 Mart seçimlerinde emekli maaşları neden bu kadar gündemde? Temel ekonomik göstergeler emeklilerin büyük maddi sıkıntı içinde olduğunu ortaya koyuyor. Ocak 2024’te asgari emekli maaşı 10 bin liraydı. Emekliler de kamu çalışanları gibi sürekli zam bekliyordu. Ancak bu gerçekleşmedi.

En düşük emekli maaşı açlık sınırının çok altında

TÜRK-İŞ’in açıkladığı açlık sınırı Şubat 2024’te 16 bin 257 liraydı. Bu ne anlama geliyor? Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için aylık gıda harcaması miktarı.

Şubat ayında yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE) %67 seviyesinde gerçekleşti. Açlık eşiği her ay artıyor. Emeklilerin satın alma gücü de her geçen ay düşüyor.

Yoksulluk sınırı ile emekli aylıkları karşılaştırıldığında, başta emekliler ve işçiler olmak üzere Türkiye nüfusunun büyük bir bölümünün yaşadığı zorluklar açıkça ortaya çıkıyor.

TÜRK-İŞ’e göre Şubat 2024’te yoksulluk sınırı 52 bin 955 liraydı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları için ihtiyaç duyduğu gıda ve diğer aylık harcamalarının toplamına yoksulluk sınırı deniyor.

En düşük emekli maaşları asgari ücretten eridi

SGK verileri, en düşük emekli maaşlarının giderek asgari ücretten uzaklaştığını gösteriyor. 2003 yılında en düşük 4’üncü emekli maaşının asgari ücrete oranı 1,47 idi. Yani en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katıydı. 2023 yılının ikinci yarısında ise bu oran 0,66’ya düştü. Yani en düşük emekli maaşı asgari ücretin üçte ikisi kadardır.

Devrimci Sendikalar Konfederasyonu (DİSK-AR) verilerine göre, Aralık 2002’de ortalama emeklilik maaşı asgari ücretin 2,7 katı iken, Temmuz 2023’te bu oran 0,9’a düştü.

Milli gelirden emekliliğe ayrılan pay: Türkiye son sırada

Türkiye, emekli maaşlarının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı açısından 36 Avrupa ülkesi arasında sondan ikinci sırada yer alıyor. 2021 yılında yaşlı ve dul/yetim aylıklarının GSYİH içindeki payı Türkiye’de yüzde 6,1 iken AB ortalaması yüzde 13 oldu.

Yeniden Refah Partisi: Belirleyici güç emekliler olacak

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, “31 Mart 2024 seçimlerinde belirleyici güç büyük oranda emekliler olacak” yorumunu yaptı. Bekin, şunları söyledi: “SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik bu çarpıtma sosyal adalete ciddi zarar veriyor. “Hükümet acilen SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarını en azından asgari ücret düzeyine çıkarmalıdır.” O çağırdı.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber