Uzmanlar, Ramazan’a birkaç gün kala sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor. Normal günlerde uyku, beslenme ve fiziksel aktivitelerde değişikliklere dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, sadece yemek yiyerek oruç tutulması uyarısında bulundu. Sahura kalkmadan iftar yemeği kilo almanıza neden olabilir. Prof., bazı araştırmaların ramazanda insanların daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ, daha az protein tükettiğini gösterdiğini söyledi. Dr. M. Emel Alphan, kilo alımını önlemek için dengeli beslenmenin önemine değindi.
İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, Ramazan ayında fiziksel aktivite, uyku, yeme-içme düzeni ve yeme alışkanlıklarının normal günlere göre tamamen değiştiğini vurgulayan Prof. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin sıklıkla gözden kaçırıldığını söyledi.
Sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalı
Ramazan ayının, Müslümanların sabahtan akşama kadar ibadet ettiği, yeme-içmeden kaçındığı kutsal bir ay olduğunu hatırlatan Prof. Dr. M. Emel Alphan, şöyle konuştu: “Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyar Müslüman oruç tutuyor. “Ramazan ayı, günde 2 veya 3 öğün yemek gibi özel beslenmenin gerekli olduğu ve olağandışı zamanlarda yemek yemeyi gerektiren bir oruç ayıdır” dedi.
Ramazan ayında birçok değişiklik oluyor
Profesör. Dr. M. Emel Alphan, Ramazan ayında fiziksel aktivite düzeyinde ve uyku düzeninde de değişikliklerin olabileceğini, bunun yanı sıra beslenme çeşitliliği, besin porsiyonlarının büyüklüğü, sıvı alımındaki değişikliklere bağlı olarak enerji ve besin alımında da önemli farklılıklar olabileceğini söyledi. ve yemek modelleri.
Ramazan ayında daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ tüketmeye dikkat edin!
Prof. Ramazan ayında daha fazla enerji alabileceğiniz konusunda uyarıyor. Prof. Bireylerin Ramazan ayında daha fazla enerji, karbonhidrat ve yağ ve daha az protein tüketmeleri. “Ramazan ayında aşırı şeker alımının tüketildiği de tespit edildi” dedi.
Sahura kalkılmadığında enerji açığı oluşur
Profesör. “Uykudan ödün vermemek için sahura kalkmazsanız akşam tüketilen besinler yetersiz kalabilir” diye uyarıyor. M. Emel Alphan, şunları söyledi: “Günün en hareketli döneminde, gün boyu vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerinin karşılanamaması nedeniyle oluşan enerji açığı, Sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Sadece sağlıklı insanlar oruç tutmalı ve bu nedenle sağlıklı beslenme kurallarına uymalıdırlar. Yüksek tansiyonu olanların, şeker hastalarının, reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olanların, böbrek problemi ve böbrek taşı olanların, hamile ve emziren kadınların oruç tutması sakıncalıdır” dedi.
Sahur yemeği nasıl olmalı?
Profesör. sahur yemeğinin hazırlanması gerektiğini söyledi. M. Emel Alphan, şunları söyledi: “Akşam yediklerinizle oruç tutmak ve 24 saatte bir çok yoğun yemek sağlığınız açısından iyi değildir ve kilo almanıza neden olabilir. Peynir, yumurta ve sahur sütü gibi proteinli besinlerin tüketilmesi yağsız vücut kütlesini korur ve tokluk hissi sağlar. Ayrıca sahur yemeğine kepekli ekmek, zeytin, domates, salatalık, limon vb. dahildir. “Kahvaltı yapmak ve gün içinde mahrum kalacak suyu ihmal etmemek çok önemli” tavsiyesinde bulundu.
Sahurda hamur işlerinden kaçınılmalı
Profesör. İstenirse sahurda çorbalara da yer verilebileceğini belirtti. M. Emel Alphan, şunları söyledi: “Sahurda ne yerseniz yiyin, unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de midenin boşalması için gereken sürenin belli olması ve fazla yemenin zararlı olmasıdır. Sahurda aşırı yemek yerine lif bakımından zengin, daha yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaları tercih etmek, insülin salgısını uyaran ve çabuk açlığa neden olan beyaz un ve şekerden yapılan tatlılardan kaçınmak gerekir. Sahurda tok tuttuğu için pirinç eriştesi ve komposto türü yiyecekler yemek, insülin salgısındaki altta yatan sorunu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle özellikle diyabet riski taşıyan kişilerin ve hipoglisemi (şeker içeriği düşük) olan kişilerin komposto vb. tüketmeleri gerekmektedir. şeker yerine tatlandırıcılardan yapılır. “Tüketmeleri uygun olur” dedi.
İftarda tek seferde çok fazla yemeyin
- Sadece su ile orucunuzu açın ve iftarda 1-2 zeytin yiyin. Yemek sırasında ve yemek sonunda su içmek, iftarda çorba gibi sulu gıdaları tüketmek gün içerisinde kaybedilen sıvıların geri kazanılmasına yardımcı olur.
-
-
- Sahurda ve iftarda tüketilen besinlerden yeterli enerji, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve sıvı alınmalıdır.
- İftarda şarküteri ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, yağlı peynirler) aşırı tüketimine gerek yoktur. Bu ürünler çok fazla enerji tüketir ve bu yağlı yiyeceklerle birlikte kolesterol ve kan lipitleri artabilir. Bu durum obez olanların daha fazla kilo almasına neden olabilir ve kan lipit düzeyi yüksek olanların kan lipitleri artmış olabilir.
- İftarda tek seferde çok fazla yemek yemek yerine gece yatmadan önce 2-3 öğün yemek yemelisiniz.
-
-
- Orucu çorba, salata ve bir dilim ekmekle veya peynir, ekmek ve çay, dua vb. ile açtıktan sonra. Bir saat sonra diğer namazları kılıp ızgara veya haşlanmış et, balık, tavuk veya yağsız etli sebze yemekleri, dolma ve sarma, yoğurt, kepekli ekmek gibi yiyeceklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Yemekten sonra 1-2 porsiyon meyve ve sütlü tatlı (muhtemelen şekerli) yenilmesi ve yatmadan önce süt içilmesi tavsiye edilir.
- Hamur işleri, aşırı yağlı tatlılar, kızartmalar ve şerbetli köfteler mideyi yorar ve sağlıklı beslenme için gerekli olan diğer besinlerin tüketimine engel olur. Oruç sırasında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızınız düştüğü için tek öğünde çok fazla yerseniz kilo alırsınız.
-
-
- İftardan sonra vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar (2 litre) su ve sıvı yiyecek içmeli, akşam yatmadan önce de bir bardak süt içmelisiniz.
- Her iki öğünden sonra hemen yatmamak ve evin içinde bile hareket etmemek tavsiye edilir.
-
-
Ramazan ayında tatlı tüketimi
-
-
-
- Oruç tutanlar, gün boyu yemek yemedikleri için her türlü yemeği yemeye hakları olduğunu düşünerek, özellikle iftardan sonra tatlı yeme alışkanlığına sahiptirler. Şekerli gıdaların aşırı tüketimi insülin salgısını artırarak kan şekerinin düşmesine neden olur ve şeker düşüklüğü yaşayan kişinin tekrar yemek yeme ihtiyacı duyar. Bu hem kilo alımına neden olabilir hem de diyabet riski taşıyan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Aşırı enerji alımından kaçınmak ve günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için meyve tüketimini ihmal etmemek ve tatlandırıcılarla hazırlanan hafif sütlü tatlıları (sütlaç, muhallebi, Güllaç, Ramazana özel tatlı vb.) tercih etmek gerekir.
-
-
Okul çağındaki çocuklar ve gençler için oruç
Profesör. hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle okul çağındaki çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının yetişkinlere göre daha yüksek olduğunu belirtti. Dr. M. Emel Alphan sözlerini şöyle tamamladı:
“En az üç ana öğünde çeşitli besin öğelerinin dengeli bir şekilde alınması çok önemli. Ramazan ayında öğün sayısının azaltılması oruç tutan çocuk ve gençlerin fiziksel gelişimini ve vücut metabolizmasını olumsuz etkileyebilmektedir. Oruç tutan öğrenciler, özellikle uykuda kan şekerinin düşük olması ve enerji eksikliği nedeniyle yorgunluk, halsizlik, dikkat azalması, algılama güçlüğü, uykuya eğilim, baş ağrısı, baş dönmesi, üşüme-terleme ve tansiyon düşüklüğü gibi birçok sağlık sorunu yaşayabilmektedir. öğleden sonra. sınıflar. Dikkatin azalması ve yorgunluk hissi öğrencinin derse olan ilgisini azaltır, akademik başarıyı olumsuz etkiler. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen çocuklarımızın ve gençlerimizin bu metabolik değişikliklerin akademik başarılarını etkileyeceğini bilmeleri ve bu konuda kendi kararlarını vermeleri gerekmektedir. Oruç tutmak isteyenler sahura kalkmalı ve dengeli beslenmelidir. Düzenli olarak spor yapan ve antrenmanlara katılmak zorunda olan çocuk ve yetişkinlerin sağlıklı beslenmeye ve günlük sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Umarım sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmişsinizdir” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–